Tuesday, 14 August 2012

DIY project (Do It Yourself)


Als ik vakantie heb, heb ik iets nodig om te doen. Ja dat klinkt gek, want ik heb zoveel rust nodig na al die hectiek in zo'n jaar. En die rust zoek ik zeker hoor. Heerlijk dagenlang op de bank mijn favoriete tv-series weer eens kijken (want de zomer startte toch niet zo zonnig), boeken lezen (heeft iemand het ook al warm gekregen van Vijftig tinten grijs?) en vooral lekker niets hoeven doen. 

Maar daarna begint er alweer iets te kriebelen. De ik-moet-iets-doen-kriebel.
Vorige jaren was dat cupcakes bakken, maar ik wilde iets nieuws.
Nieuwe hobby nr één begon in de bankhangfase. Pinterest. Ongelofelijk leuke site waar je een digitaal prikbord maakt. Je kan andere prikborden en mensen volgen en zo raap je allerlei plaatjes bij elkaar. Klik je op het plaatje, dan kom je bij de bron uit. Zo is Pinterest dus ook een enorme berg van tutorials. Van haren vlechten tot jurkjes naaien, je vindt het op Pinterest! Echt een vrouwending geloof ik, want mijn man vindt het niets, en één van mijn homovrienden werd er ook niet enthousiast van.

Maar goed, zo kwam ik op nieuwe hobby nummer twee. Naaien.
Ik zag een onwijs schattig schort wat ik wil maken. Ik kan alleen niet naaien.
No problem! Er was ook een plaatje wat directe linkte naar een site met basistechnieken. Dat kan ik, dacht ik. Dus hup, met wat oude lapjes, de handleiding van de naaimachine en de laptop ernaast ging ik aan de slag. 
Eerst het ding uit de doos gehaald (en afgestoft haha).
Wacht, hoe gaat dat ding áán eigenlijk?
Oh, kijk, er zit een stekker bij. Dat was al een snugger begin hè, zeg ik hardop tegen mezelf.
Goed, dan moet dat draadje dus met een mega omweg naar het naaldje. Dat het een mega omweg is, weet ik, maar de weg zelf? Geen idee!
Handleiding erbij. Draadje via 1 naar 2, naar beneden naar 3, dan weer naar boven naar 4, en weer naar beneden... Ohhh HOE gaat het naar nummer 4?! Dit kàn niet!
Nog een keer. Nr 1, naar 2, omlaag naar 3 en... pfff. Hoe hoe hoe. Er was hier toch ook een lampje?
Ik pak de handleiding er weer bij. Hmm. Het lampje hoort aan te gaan als je de machine aan zet. Hij staat aan. Het lampje niet. 
Lampje vervangen, zegt de handleiding.
Dacht het niet, antwoord ik. Met mijn Iphone belicht ik nummer 4. Ik gris boos de handleiding er weer bij. Ahaaaaaa, ik moet eerst aan een grote knop aan de zijkant draaien zodat nummer 4 naar boven komt. Zeg. Dat. Dan!
Goed. Draadje gedaan. Onderdraadje zit er gelukkig nog. Ik kan beginnen.
(Ik zal maar niet uitwijden over het moment dat dat onderdraadje er ook niet meer was en ik díe moest vervangen. De meesten van jullie weten toch niet waar ik het over heb, dus ik zal het ook niet vertellen. Maar het ging ongeveer zoals het andere draadje. Alleen duurde het een halfuur. En was ik minder aardig.)

Braaf heb ik de "how to sew" gevolgd, en het ging niet slecht!
Ik heb natuurlijk al tig projectjes die ik wil naaien, maar ik ben een Ram. Ik ben creatief, maar slecht in dingen afmaken. (Ik heb ook duizend blogs die nooit het daglicht hebben gezien. Ze hebben geen einde. Maar actueel zijn ze ook niet meer, dus waarom afschrijven?)
Dus wat deed ik? Ik startte nieuwe hobby nummer 3!

Nog een DIY project. Do It Yourself. 
Eigenlijk is het een project dat ik al jaren wil doen, maar nooit aan begonnen ben.
Ik heb namelijk een oud buffetkarretje wat ik graag wil pimpen. Manlief vindt het een afschuwelijk ding. Dus nu hij staat al drie jaar in de schuur, maar we hebben nu afgesproken dat ik het mag verven en als hij het dan nóg lelijk vindt, zet ik het op Marktplaats. Zo niet, dan komt het in de huiskamer.
Anyway, dit is de vòòr-foto:Leuk toch?? Ok ok. Beetje ouderwets. Ook best een beetje lelijk. Maar ik ga er een superhip likeurkastje van maken. Hij wordt wit met een gekleurd chevronpatroon op de bovenkant. Onder komen de likeurtjes en ik schroef zo'n rekje aan de onderkant van het bovenblad (snap je 'm?), zodat ik leuke glaasjes ondersteboven kan hangen. Wordt helemaal leuk!

Stap 1. Haal de benodigdheden. Het is nogal een uitdaging om in een Praxis de juiste verf uit te zoeken als de medewerkers de motivatie van een banaan hebben. Maar ik kwam met de goede grondverf, lak, en schuurpapier thuis. (Natuurlijk vergat ik spul om het ding vetvrij te maken, maar daar hebben we het niet over).

Stap 2. Schuren. Wat een rotwerk. Als je nu even terugscrollt naar het plaatje, dan zie je dat de pootjes nogal vervelend zijn om te schuren. De wielen ook. En die minipootjes van dat ding onder zijn ook niet makkelijk. Ik begrijp nu waarom mijn schoonmoeder altijd zegt dat ze een hekel heeft aan hout verven! Ze noemt daarbij namelijk altijd het schuren.
En voor een zeer onervaren DIY-er als ik is het echt moeilijk in te schatten hoe "diep" je eigenlijk moet schuren. Het is blijkbaar zo'n domme vraag dat ik het op Google niet vond. Zie je het voor me, ik op een krukje in de tuin met schuurpapier in mijn ene hand, en mijn Iphone in mijn andere, googlend naar "hoe hout schuren"? Genant. Nu ik dit schrijf had ik mijn schoonmoeder beter even kunnen bellen.
Maar goed, eenmaal geschuurd was ik drie uur verder. Als rasechte Ram wilde ik het ding alweer terug de schuur ingooien, maar ja, ik wil het karretje echt graag houden, dus ik moest doorzetten.

Stap 3. Stofvrij maken en ontvetten. Ohw ja, daar gingen we het niet over hebben. Iets met een ritje naar Praxis. 

Stap 4. Grondverven. Eindelijk die kwast in mijn handen! Pff. Wat ben ik hier slecht in. Strepen, soms dik, soms dun, kloddertjes. Die rotwielen. Waarom deed ik dit ook alweer?

Stap 5. Drogen. 24 uur. In mijn geval is dat al, uhm, 96 uur. Oeps. En daarna volgt laagje grondverf twee, dan de echte kleur en dan pas (waar ik me op verheug) het leuke chevronpatroon. 

Ik kan dus nog lang geen na-foto laten zien. En de tussenfase laat ik ook niet zien. Zo lelijk.
Maar ik publiceer deze blog, dus ik moet het nu ook afmaken.
Alleen deze week moet ik elke dag werken. Musicalworkshop week. Elke dag. Dus wordt het volgende week. Oh wacht, kan ook niet.
Dan... 
Ach. Volgend jaar wordt het ook weer zomer. Tijd genoeg.
No comments:

Post a Comment